Ihmisten äänet / Ihmisen ääni

Ihmisten äänet / Ihmisen ääni
BOKEH#010
ISBN 978-952-69504-5-7
2021

Tekstit Antti Hurskainen
Graafinen suunnittelu, painotyöt ja sidonta Antti Nylén

Kaksi nidottua vihkoa ja liimasidottu kirja, 36 + 24 + 48 s.
Hopeagelatiinivedos 9 x 12 cm
Paperit MultiArt Silk 90 g/m2, Uusiopaperi 100 g/m2, Munken Pure 150 & 240 g/m2
Kotelo Performa Brilliance 200 g/m2

140 x 200 x 10 mm

Editio 150 kpl

Ihmisten äänet / Ihmisen ääni on prosaisti Antti Hurskaisen kolmiosainen esseeteos. Kokonaisuus perustuu WSOY:n vuosina 1976–1983 julkaisemalle Ihmisen ääni -teossarjalle, jossa aikakauden kirjailijat ja muut tunnetut henkilöt kirjoittivat vapaasti ja omakohtaisesti ihmiselämän ”suurista” kysymyksistä. Konseptin oli luonut kustantamon silloinen johtaja Hannu Tarmio, joka tilasi sarjaan teokset mm. Paavo Haavikolta, Tito Collianderilta ja Eeva Kilveltä. Yhteensä näitä suosittuja julkaisuja kertyi 29 kappaletta, joukossa myös kaksi ulkomaista käännösteosta. Vuosituhannen vaihduttua sarjaa jatkettiin vielä noin kymmenen uuden teoksen verran.

Keväällä 2021 Antti Hurskainen hankki käsiinsä ja luki kaikki alkuperäiset Ihmisen äänet. Antikvaarinen luku-urakka synnytti kirjallisuusesseen sekä vanhojen kirjojen jatkoksi vielä yhden Ihmisen äänen.

Nämä kaksi tekstiä, ”Ihmisten äänet” ja ”Ihmisen ääni”, sisältyvät nyt käsillä olevaan Bokeh-julkaisuun erikseen sidottuina vihkoina. Julkaisun kolmas irrallinen osa on kollaasi, vihko, joka sisältää yhden sivusitaatin jokaisesta 1970- ja 80-luvulla ilmestyneestä Ihmisen äänestä.

”Ihmisten äänet” erittelee sekalaista tekstimassaa paneutuneesti ja tarkkuuteen pyrkien, mutta vailla turhaa kunnioitusta. Näkökulma ei ole niinkään kirjallisuushistoriallinen, pikemminkin aikalaiskriittinen, sillä kirjasarjan kömpelön tunnustukselliset ja pateettiset mutta myös suorapuheiset tekstit näyttävät ”someaikakautemme” virtaviivaisessa kirjallisuuskulttuurissa yhtäältä noloilta ja nukkavieruilta, toisaalta rohkeilta ja vapailta. Kirjakasasta löytyy vähän ”nieltävää” – ”lusikallinen Haavikkoa, toinen Kilpeä” – mutta konseptissa on silti ”paljon sankarillista ja nykykulttuurille tavoittamatonta”. Lienee selvää, ettei vastaavalla hankkeella olisi enää kasvupohjaa.

Hurskaisen oma tunnustusteos koostuu proosajaksoista, jotka on Tarmion alkuperäisen konseptin hengessä otsikoitu abstraktein substantiivein: Väkivalta, Kirjallisuus, Masennus, Onnellisuus… Havainnot ovat tyyniä ja asiallisia. Tyylin ja ajatuksen tarkkuus on tässäkin tekstissä Hurskaisen tärkeimpiä kirjallisia arvoja.

Sitaattivihko toimii kirjallisuusesseen kepeänä oheislukemistona. Sivun laajuisissa otteissa näyttäytyy Ihmisen äänten suuri tyylikirjo, mutta myös teossarjan alkuperäinen graafinen ja typografinen ilme kuvituksineen ja väliotsikoineen.

”Ihmisen äänen” liitteenä, frontispiisinä kansiliepeen alla, on tekijän muotokuva, joka on kuvattu tämän synnyinvuonna (1986) vanhentuneelle mustavalkofilmille ja vedostettu kokonaan kemiallisessa prosessissa. Vedokset on numeroitu. Sama numerointi yksilöi koko kolmiosaisen julkaisun. Käsityönä sidotun teoksen editio on 150 kappaletta.

[Loppuunmyyty.]

Liity postituslistalle