Te absolvo

Te absolvo
BOKEH#032
ISBN 978-952-7501-19-1
2024

Valokuvat Jaana Seppänen
Graafinen suunnittelu Antti Nylén

Liimasidottu kirja, 38 s.
Digi- ja kohopaino
Sisuspaperi MultiDesign Natural 130 g/m2
Painanut ja sitonut Bokeh, Helsinki

9 x 12 cm

Editio 200 kpl

Esseisti, kirjailija Jaana Seppäsen valokuvakirja Te absolvo on katsaus länsieurooppalaisten kirkkojen rippikoppien nuhjuisiin yksityiskohtiin ja hämäriin, hieman uhkaaviin tunnelmiin.

Kuvat on otettu kännykkäkameralla Belgian ja Ranskan kirkoissa muutaman viime vuoden aikana.

Tekijän utelias mutta suorasukainen suhtautuminen kohteeseensa kasvaa paitsi kirkollisen estetiikan dokumentoinniksi, myös yleisemmäksi pohdiskeluksi synnin pysyvyydestä, pinnallisuudesta ja arkisuudesta. Dramaattisten syntien tunnustaminen rippituolissa ristikon läpi papille on populaarikulttuurissa, etenkin tv-sarjoissa ja elokuvissa, usein romantisoitu tilanne. Todellisuudessa uskovien synnit lienevät sekavia, pieniä ja latteita.

Seppäsen kuvissa rippikopit ovat tyhjiä: ei näy pappia eikä tunnustajaa, ja syntikin on poissa. Sen jäljet kyllä näkyvät. Te absolvo on täynnä myötätuntoa “tavallisia ihmisiä” ja heidän murheitaan kohtaan. Näihin nurkkauksiin ihmiset ovat vuosikymmenien ajan kerääntyneet päästäkseen eroon pahasta olostaan.

Kirjassa ei ole lainkaan tekstisisältöä. Otsikko ja julkaisutiedot on painettu latinaksi. Nimellään kirja tahtoo sanoa: “Minä otan pois taakkasi, mene rauhassa.”

Pieni käsin sidottu teos on tehty kokonaan Bokeh-pajalla Helsingin Maunulassa. Sisus on digipainettu ja kannet tehty kohopainolla. 200 kappaleen numeroitu editio.

Teos on myytävänä Bokeh-kaupassa hintaan 11 euroa (+ postitus).

Liity postituslistalle