Angel Tape

Angel Tape
BOKEH#013
ISBN 978-952-69504-9-5
2022

Kuvat Merja Kokkonen
Graafinen suunnittelu Antti Nylén
Sisuksen tulostus Luova.fi
Muut painotyöt ja sidonta Antti Nylén

Lankasidottu vihko, 44 + 4 s.
Originaalivedos (vihkon esilehtinä), 450 x 320 mm
Kartonkikuori, vyö, 90 x 230 mm
Liitearkki, 290 x 200 mm
Paperit Munken Lynx 120 g/m2, Japaninpaperi 30 g/m2, Folia Fotokarton 300 g/m2, Canson Iris Vivaldi 240 g/m2, Sweden Bond 90 g/m2

330 x 230 x 6 mm (kuori)
305 x 215 mm x 4 (kansi 325 x 230 mm) (vihko)

Editio 100 kpl

Angel Tape on kuvataiteilija ja musiikintekijä Merja Kokkosen kirjamuotoinen teos, joka perustuu vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla Berliinissä vedostettuun monotypiasarjaan. Monotypia on grafiikan menetelmä, joka tuottaa ainutkertaisen jäljennöksen, sillä painopinta on kertakäyttöinen.

Kuvista sommiteltu visuaalinen sisältö täyttää reunoja myöten koko vihkon laajuuden. Esilehtinä on yhtenäinen originaalivedos, japaninpaperille vedostettu monotyyppi, jokaisessa kappaleessa erilainen. Teos voidaan lukea kahteen suuntaan sekä pysty- että vaakasuunnassa, sillä sisus on tekstitön.

Ainoa tekstisisältö on lyhyt tekijän sana. Se ja kolofoni sekä julkaisutiedot ovat kahteen kertaan taitetussa noin A4-kokoisessa liitearkissa (“data sheet”) suomeksi, saksaksi, ruotsiksi, englanniksi, ranskaksi ja japaniksi. Teos on pakattu paperivyöllä suljettavaan kartonkikuoreen.

Angel Tapen tekstittömyys ja toisaalta salaperäinen visuaalinen runsaus herättää kysymyksiä kuvasisällön lukemisesta – kenties myös kuuntelemisesta, kuten otsikossa esiintyvä “nauha” (tai “kasetti”) vihjaa. Vaikka vihko on muodoltaan tavanomainen, sitä voi “lukea” missä asennossa ja järjestyksessä tahansa, toisin kuin tekstille perustuvaa kirjaa. Sivuille rakennettu “dramaturgia” on vain yksi lukuehdotus. Keskiaukeamalla esiintyy sama oranssi suorakulmio kuin kannessa. Tämä elementti (joka näyttäytyy ympyränä, kun kansio on suljettu vyöllä) voi toimia jonkinlaisena akselina, jonka ympärillä muu kuvasto pyörii. Kuitenkaan teos ei oikeastaan ole syklinen vaan katkonaisen lineaarinen, “nauhamainen”. Angel Tapen voi aloittaa tai katkaista mistä kohtaa hyvänsä.

Kuvasisuksen toistuvat visuaaliset teemat ja värit tuovat mieleen johonkin erikoiseen tarkoitukseen kehitetyn oman kielen kirjoitusmerkit. Kuvasto ei ole abstraktia eikä esittävää; kirjoituksen lisäksi se tuo mieleen millloin piirroksen, milloin maalauksen, jopa valokuvan – mutta harvemmin jäljentämiseen perustuvan grafiikan, josta sentään on kysymys.

Merja Kokkonen tunnetaan myös musiikintekijä Islajana, joka on 2000-luvun alusta lähtien julkaissut useita omintakeisia levytyksiä (viimeisimpänä Tarrantulla, 2017) ja esiintynyt runsaasti Euroopassa ja muualla maailmassa. Kokkonen on kuitenkin koulutukseltaan kuvataiteilija, ja kesällä 2022 hän esiintyi Turun Taidehallissa yhteisnäyttelyssä kahden muun kokeellisen tekijän (Laura Naukkarinen ja Jonna Karanka) kanssa.

Angel Tape on Kokkosen ensimmäinen esiintyminen kuvataiteilijana nimenomaan taiteilijakirjan formaatissa. Kirjan sisus on tehty digipainossa, mutta Kokkonen teki samoista reprokuvista myös rajoitetun, signeeratun pigmenttivedossarjan. Näitä A4- ja A3-kokoisia vedoksia voi tiedustella suoraan taiteilijalta.

Angel Tapen editio on 100 kappaletta.

Käsin sidottu taiteilijakirja on myytävänä Bokeh-kaupassa hintaan 45 euroa (+ lähetyskulut).

Liity postituslistalle