Domremyn kuuntelija

Domremyn kuuntelija
BOKEH#018
ISBN 978-952-7501-04-7

Teksti Antti Nylén
Kuvitus Ville Ranta
Graafinen suunnittelu Antti Nylén

Liimasidottu kirja, 70 s.
Kansipaperi, liitekortti 70 x 140 mm
Paperit Munken Kristall 170 g/m2, Amber Graphic 90 g/m2, G-Snow 250 g/m2, kuultopaperi 90 g/m2

130 x 190 x 8 mm

Editio 200 kpl

Domremyn kuuntelija sisältää Antti Nylénin alun perin Kolme pyhää -esseeteoksessa (Kirjapaja 2019) ilmestyneen Jeanne d’Arcia käsittelevän esseen. Tekstiin on tehty vain joitakin pieniä korjauksia. Kolme pyhää sisältää lisäksi kaksi muuta esseetä sekä esipuheen.

Tämä erillispainos on siis teoshahmoltaan toisenlainen – eikä vähiten siksi, että se sisältää Ville Rannan piirtämänä neljä “ikoniaihetta”. Lisäksi Ranta on piirtänyt kannen vinjetin. Vinjetti esiintyy myös kirjan välissä liitteenä olevassa “pyhäinkuvassa”, jossa on kohopainettu folioteksti. Pyhäinkuvaa voi toki käyttää myös kirjanmerkkinä.

Esseessä etsitään teitä marttyyri- ja sankarimyyttien läpi hengellisen Jeanne d’Arcin luokse. Orléansin Neitsyen vuonna 1920 tapahtunut kanonisointi kuitenkin merkitsee sitä, että katolinen kirkko pitää häntä maailmanlaajuisesti merkittävänä hengellisenä esikuvana. Hän ei ole ranskalaisten nationalistien omaisuutta – eikä liioin elokuvantekijöiden tai romaanikirjailijoiden.

Nylén käy läpi saman yksityiskohtaisen elämäkerta-aineiston, joka kaikkien Jeanne-kirjojen perustana on, mutta hahmottelee sen pohjalta käsitystä “kirkon uhmaajien suojeluspyhimyksestä”. Jeanne, jonka kirkko tuomitsi kuolemaan, on kirkollisen vastarinnan symboli ja lisäksi kaikkien niiden suojelija, “joiden uskolle naureskellaan”.

Ville Rannan piirtämät “ikonit” perustuvat tekstissä ehdotettuihin aiheisiin ja jatkavat uusin painotuksin Jeanne-kuvien traditiota, jonka juuret ovat 1800-luvulla.

Teos on myytävänä Bokeh-kaupassa.

Liity postituslistalle