Iida Ylämäki

Iida Ylämäki = Ida Uphill
BOKEH#014
ISBN 978-952-7501-01-6

Tekstit ja valokuvat Tekla Inari
Graafinen suunnittelu Tekla Inari ja Jaakko Suomalainen
Kirjainmuotoilu Jaakko Suomalainen
Englanninkieliset käännökset Kasper Salonen
Painanut Jelgavas Tipogrāfija, Latvia

Lankasidottu kirja, 464 s.

145 x 205 x 27 mm

Editio 400 kpl

Tekla Inarin kolmas valokuvakirja Iida Ylämäki – englanninkieliseltä rinnakkaisnimeltään Ida Uphill – jatkaa samojen aiheiden ja ajatusten kehittelyä kuin Inarin kaksi aiempaa teosta, Perintö (Musta taide 2015) ja Siniset vuodet (Kosmos 2017). Erityisesti huomataan yhtäläisyyttä Sinisten vuosien helsinkiläiseen miljööseen ja “luovan prekariaatin” näkökulmaan – uusi teos on tälle kansanosalle omistettukin.

Psykologinen herkkyys, ankara yhteiskunnallinen realismi ja pyrkimys olla suodattamatta asioita minkään tynnyttävien selitysten läpi ovat tuttuja Inarin aiempien teosten lukijoille.

Kuitenkin mitat ovat nyt lähes eeppiset – sivunumeroimattomalla kirjalla on laajuutta yli 400 sivua –, ja kerronnallinen hahmotus on selvästi fiktiivinen: kuvien ja tekstien muodostama kollaasi kartoittaa perusteellisesti, yksityiskohtaisesti ja intiimisti mutta samalla raa’an yhteiskunnallisesti yhden nuoren helsinkiläisen naisen elämää ja ajattelua, havaintoja ja tunteita, päivien sisältöä. Tekijä itse kuvaa teostaan ja koko ilmaisutapaansa “dokumentaariseksi fiktioksi”.

Iida Ylämäki on kirjan päähenkilö, jonka kokemusta kroonisesta köyhyydestä, huojuvasta mielenterveydestä, kapitalismista, vallasta mutta myös kauneudesta, kaipuusta, haaveista ja taiteesta Inari kuvaa kärsivällisesti eläytyen. Lukijalle Iidan kasvoja ei näytetä, eikä teoksen kuvissa juurikaan esiinny ihmisiä. Saamme eteemme vain Iidan paineistetun ja yksinäisen “maailman” tyhjentävän sanallisen ja visuaalisen kuvauksen.

Tekla Inari on valokuvataiteilija, joka kirjoittaa – tai kirjoittaja, joka käyttää myös kameraa. Nämä kaksi ilmaisumuotoa – säemuotoinen teksti ja painettu (väri)valokuva – ovat kirjassa täysin tasavertaiset, saman tekijyyden hallinnassa. Tekstit eivät milloinkaan kirjoita kuvia auki, eivätkä kuvat kuvita tekstejä. Onko kyseessä kirjallisuuden vai valokuvataiteen teos? Kysymys lienee väärä. Iida Ylämäki on – yksinkertaisesti – taideteos, jolla on offset-painetun kirjan muoto.

Teoksen painos on tasan 400 kappaletta, mutta kappaleita ei ole numeroitu.

Tekijän työskentelyä ja kirjan tuotantoa ovat tukeneet Suomen Taideyhdistys, Taiteen edistämiskeskus ja Koneen säätiö.

Teos on myytävänä Bokeh-kaupassa hintaan 38 € (+ toimituskulut 4 €).

Liity postituslistalle