Tästä elämästä

Tästä elämästä. Omaelämäkerrallisia kirjoituksia
BOKEH#019
ISBN 978-952-7501-05-4

Teksti Juhani Rekola
Toimittaneet Heimo Hatakka ja Antti Nylén
Graafinen suunnittelu Antti Nylén

Liimasidottu kirja, 100 s.
Kansikartonki, kuvaliite 2 s.
Paperit Multicopy 100 g/m2, Folia Tonpapier 130 g/m2, G-Snow 250 g/m2

190 x 200 x 8 mm

Editio 250 kpl

Juhani Rekola (1916–1986) oli pappi ja esseisti, joka 1970- ja 1980-luvuilla julkaisi poikkeuksellisen merkittävän kirjallisen tuotannon. Kuvataiteita ja kirjallisuutta käsittelevissä esseissään hän hahmotteli muutamia omintakeisia teologisia ja filosofisia teesejään ja ajatuskulkujaan, joiden ajankohtaisuus ja polttavuus on sittemmin vain kasvanut. Hän pohti ihmiskunnan ja ihmisten kohtaloita ja Jumalan osuutta ja paikkaa niissä. Traagisen käsite oli hänelle tärkeä, ja tässä hän sai ratkaisevat virikkeensä saksalaiselta kirjailijalta Reinhold Schneiderilta (1903–1958). Uransa Rekola teki suomalaisen seurakunnan pappina Tukholmassa, etenkin vanki- ja alkoholistityössä.

Tästä elämästä sisältää kuusi Rekolan kirjallisesta jäämistöstä valittua tekstiä, joissa on omaelämäkerrallinen aihe ja sisällys. Esseekirjoissaan hän ei kertonut omasta elämästään juuri lainkaan, joten teos palvelee Rekolan lukijoita pienenä biografisena tausta-aineistona.

Kokoelmassa suurimman tilan vie 1980-luvun alussa, pian eläkkeelle jäämisen jälkeen, kirjoitettu omaelämäkerran luonnos. Lisäksi mukana on kaksi sodanaikaista tekstiä. Muutenkin sotakokemusten kuvaaminen on valikoimassa tärkeässä osassa; Rekola oli rintamalla sotilaspastorina. Myöhäisin teksti on Rekolan kuolemaa edeltävältä vuodelta ja keskittyy erääseen 1800-luvun lopun Ruotsissa tapahtuneeseen rikosoikeudenkäyntiin. Esseessä pohditaan hyvin “rekolamaisin” painotuksin, mikä on papin oikea asenne “tämän maailman hädän ja kärsimyksen edessä”.

Valikoiman ovat toimittaneet Heimo Hatakka ja Antti Nylén. Kuten suurin osa Bokeh-julkaisuista, Tästä elämästä on tehty käsityönä. Rajoitettu, numeoitu editio on 250 kappaletta.

[Loppuunmyyty.]

Liity postituslistalle