Tuhlaajapojan tiellä

Tuhlaajapojan tiellä. Samuli Paulaharjun kotiinpaluun maisemissa
BOKEH#017
ISBN 978-952-7501-03-0
2022

Teksti ja kuvat Jussi S. Männistö
Graafinen suunnittelu Esa Kerttula
Sisuksen painanut Eräsalon kirjapaino
Kannen ja liitteen painotyöt ja sidonta Antti Nylén

Lankasidottu vihko, 36 s.
Paperit Munken Lynx 170 g/m2, Svenskt Arkiv 80 g/m2, Folia Tonpapier 130 g/m2, Performa Brilliance 220 g/m2

25,9 x 20,3 cm

Editio 100 kpl

Jussi S. Männistön menetelmällinen valokuvateos Tuhlaajapojan tiellä perustuu kirjailija, kansanperinteen kerääjä Samuli Paulaharjun (1875–1944) tekstiin vuodelta 1943. Uransa aikana Paulaharju kierteli ympäri Suomea keräämässä perinnetietoa ja julkaisi lukuisia tietokirjallisia teoksia. Viimeisessä teoksessaan Rintakyliä ja larvamaita hän kertoo aluksi paluustaan kotiseudulleen Kurikan Kampinkylään ja kuvailee kulkureittiään, tuttuja paikkoja ja maastoa. Hän nimittää itseään “tuhlaajapojaksi” – tai oikeastaan antaa kurikkalaisen luonnon tehdä sen; tekstiä leimaa vahva ihmisen luontoyhteyttä korostava eetos.

Helsingin yliopiston kirjastossa työskentelevä Männistö on Paulaharjun tavoin kotoisin Kurikasta. Hän etsi Paulaharjun kuvaileman reitin maastosta ja kulki sen 82 vuotta myöhemmin varustautuneena polkupyörällä ja panoraamakameralla. Muutamia teknisiä sääntöjä noudattaen hän tietyin välein valotti edessään aukeavan eteläpohjalaisen maiseman värinegatiivifilmille tuolla “pyörähtäväobjektiivisella” kamerallaan. Näin syntynyt kuvasarja on kirjan perusta.

Panoraamojen ohessa kirjan sivuilla on Männistön merkintöjä ja pohdintoja aiheen liepeiltä. Lisäksi ote Paulaharjun vuoden 1943 tekstistä on liitteenä keskiaukeamalla.

Ilmava ja väheleinen teos yhdistelee henkilö- ja kulttuurihistoriaa vilpittömästi ja suoraviivaisesti, vapaana nykytaiteen kentän odotuksista ja paineista. Vaikka huolellisesti toteutetusta kuvasarjasta puuttuu kaikki harrastelijamaisuus ja filmivalokuvaukseen usein liittyvä tahallinen “rosoisuus”, Männistö ehdottaa toiminnalleen nimeä “käs-ITE-taide”.

Käsitteellinen ja konkreettinen ovat yhtä, toimintaa hallitsee esteettinen pyrkimys. Samoin tunteelliset sisällöt – luonto, kotiseutu, isän kuolema – asettuvat rauhallisesti paikoilleen toteutuksen ankarassa säännönmukaisuudessa.

Teos on myytävänä Bokeh-kaupassa hintaan 22 € (+ postikulut 3 €).

Liity postituslistalle