Vapaa valuma

Vapaa valuma
BOKEH#012A
ISBN 978-952-69504-6-4
2021

Valokuvat Martti Jämsä
Teksti Kaija Rantakari
Graafinen suunnittelu ja sidonta Martti Jämsä ja Antti Nylén

Kaksipuoleinen käärö, pahviputki
Käärö Munken Lynx 200 g/m2, etiketti Fabriano Accademia 120 g/m2

185 x 1020 mm

Editio 150 kpl

Vapaa valuma on käärömuotoinen kirja, joka koostuu kahdesta elementistä.

Digipainetun käärön toisella puolella on valokuvataiteilija Martti Jämsän kuvasarja, yhdeksän seleenitoonattua hopeagelatiinivedosta, jotka on digitaalisesti reprottu. Valokuvat on tehty ilman kameraa, eli ns. cameraless-tekniikalla, ainoastaan valoherkkiä papereita ja pimiökemikaaleja käyttäen. Tässä tapauksessa sekä paperit että kemiat ovat lisäksi olleet pahoin vanhentuneita. Orgaaniset visuaaliset vaikutelmat ovat syntyneet sakkautuneen kemian ja valotetun emulsion kohtaamisista kehitealtaassa. Tekniikka mahdollistaa hallinnan ja esteettisen tavoitteellisuuden, mutta vain johonkin rajaan asti.

Jämsän tummanpuhuvat, sovinnaisesti tulkiten “synkät” kuvat sisältävät kuitenkin myös arvoituksellisia valokohtia, paperin kohoumia, joihin kehite ei ole yltänyt, samoin yllättäviä syvyysvaikutelmia, struktuureja, joiden sisällä tai takana voi aavistella jotakin. Abstrakti kuva panee kohdetta hakevan katseen liikkeeseen. Eikö tältä näytä maisema, kun sitä katsoo olohuoneen ikkunasta marraskuussa – eikö tämä ole ankaraa realismia siinä kohdassa vuotta, jossa valo tuntuu katoavan olemattomiin? Eikö tummuudessa ole oma levollisuutensa ja lohtunsa?

Rantakarin teksti nostaa nestemäisesti huojuvien kuvien pohjalta esiin aistimuksia ja tuntemuksia, jotka eivät liikaa perustu näkemiseen. Säkeissä ollaan liikkeessä, tavoitellaan jotakin, ajatusta tai ehkä kosketusta, tapahtumia, joita pimeys lohdullisesti ympäröi; “sormien välissä” on sanoja, ja “eteisissä aika lakkaa kuulumasta viisareille”. Pintojen alla on uusia pintoja. Päihtymystä, halua, ajatusten aiheuttamia katkoksia…

Vaikka kuvat olivat ensin ja sanat tulivat sitten, ovat kuvat ja teksti Vapaassa valumassa tasa-arvoisia. Käärön toinen puoli on varattu sanoille, toinen kuville; ne ovat toinen toisensa kääntöpuoli eivätkä selitä toisiaan, vaan muodostavat jonkinlaisen hämärän liiton.

Vapaan valuman editio on 150 kappaletta. Samaan aikaan julkaistaan teoksen englanninkielinen rinnakkaiseditio, Free Runoff. Rantakarin tekstin on kääntänyt Kasper Salonen.

Molemmat kieliversiot ovat myytävänä Bokeh-kaupassa.

Liity postituslistalle