Bokeh-nettisivut avattu

Aika tarkkaan vuosi sitten, keväällä 2020, kun olin juuri hylännyt noin 17 vuotta pitämäni työpöytäpaikan Kruununhaassa ja muuttanut uudelle tilavalle työhuoneelle ja hankkinut sinne käytetyn Toshiba-kopiokoneen sekä ison paperileikkurin, ryhdyin äkkipäätä tekemään ensimmäistä Bokeh-julkaisua. Ikään kuin jokin tiedostamaton odotus olisi vihdoin päättynyt!

Sakari Pälsin vuosikymmeniä sitten valottamaan filmiin perustuva Sekalaisia kokeita valmistui muutaman hurmioituneen viikon aikana. Olin häkeltynyt ennen kaikkea kopiokoneeni nöyrästä kyvystä tuottaa kauneutta ja järjestystä hajanaisten ideoideni pohjalta.

Sekalaisten kokeiden jälkeen Bokeh-konsepti tuntui minusta jo valmiilta. Ihanteenani oli ottaa ”tuotantovälineet” omiin käsiini, eli tehdä itse, ns. käsityönä, kaikki mikä vain on mahdollista, ja julkaista harvakseltaan pienieditioisia (5–200 kpl) paperiteoksia, jotka taiteellisessa mielessä tai ”sisällöiltään” liikkuvat kuvataiteiden ja kirjallisuuden välillä. Kirja monistettavuuteen perustuvana taidemuotona yhdistää kaikkia Bokeh-julkaisuja.

Jo vuosien ajan olin silloin tällöin tehnyt ja julkaissut erilaisia pieniä monitaiteisia omakustanteita, mutta ajatus järjestäytyneemmästä pienjulkaisujen tekemisestä oli sekin pyörinyt mielessäni kauan. Nimeä mietin aikani, kunnes ”Bokeh” ehdotti itseään niin käskevästi, että ainoaksi tehtäväksi jäi selvittää, eikö kukaan tosiaan ollut vielä perustanut tämännimistä valokuvakirjasarjaa tai kustantamoa. (Sanalla tarkoitetaan valokuvauspuheessa vaikutelmia, joita etenkin vanhat linssit suurilla aukoilla tuottavat epäteräväksi jäävään taustaan.)

Bokeh-logon tein skannaamalla irtokirjaimia Ranskassa vuonna 1875 painetusta ”almanakasta”, jossa on kuuluisuuksien elämäkertoja. En tiedä kirjaintyypin nimeä, mutta jokin Didot-muunnelma se lienee. (K on harvinainen kirjain ranskassa. Löysin sen lopulta paikannimestä Dunkerque, kätevästi vieläpä alkuperäisellä välistyksellä e:n kera!)

Tätä kirjoittaessani Bokeh-julkaisuja on kertynyt seitsemän.

Kahdeksas, kataloginumeroltaan BOKEH#006, on parhaillaan sidottavana. Se on minun ja valokuvataiteilija Martti Jämsän vuosikausia ”haudottu” kuva- ja tekstiteos Kuoriutumattomat, ”lintukirja vailla lintuja”.

Työpöydällä on odottamassa useita omia ideoitani sekä joukko yhteistöitä toisten tekijöiden kanssa. Erityisesti jälkimmäisten tekeminen on ylellisyyttä, jonka mahdollistaa Koneen säätiöltä saamani kolmivuotinen työskentelyapuraha. Muiden tekijöiden töiden toteuttaminen ja julkaiseminen tulevina vuosina on minulle myös eräänlainen ”ihana velvollisuus”. Uusimmat julkaisut, Laura Lindstedtin esseevihko Kirjoitettu luettavaksi ja Tomi Hyttisen valokuvakirja Mäkitorpantie näyttävät tietä.

the Manifesto perustuu osittain tekstiin, jonka kirjoitin heinäkuussa 2020 erästä poikkitaiteellista tilaisuutta vaten. Pahoittelen paavillista me-puhujaa! Manifestin laji velvoittaa. Tämä pateettinen teksti on kyllä ohjelmanjulistus, mutta pidän oikeutenani muuttaa sitä milloin tahdon, ohjelman toteutuessa.

Pääsiäisenä 2021
Antti Nylén

Liity postituslistalle