Joulukortti!

Perinne velvoittaa: tein taas joulukortin!

Tämänvuotisen kortin idea on jo vanha, joskaan en välttämättä ajatellut sitä alun perin joulukortiksi vaan pieneksi valokuvataiteelliseksi sarjaksi johonkin yhteyteen. Aihe on kuitenkin rajattu tiiviisti jouluun: joulupäivänä vuonna 2019 päätin lähteä kävelylle ja kuvata lähiseudun asuintalojen ikkunoita. Ajatuksenani oli, että siellä “joulu nyt sitten tapahtuu”, kaikkine todellisine sisältöineen ja tunteineen, ihmisten kotona, jouluiltana.

Kuvasin kaukaa, telelinssillä, värinegatiivifilmille. Märässä ja pimeässä se oli hankalaa ja epäkiitollista.

Myös tietty eettinen tai ainakin “sopivuuteen” liittyvä hankaluus oli tarkoituksellisesti osa projektia. Mutta kysymykset monimutkaistuvat nopeasti: Onko oikein valokuvata tuntemattomien ikkunoita joulupäivänä? Onko oikein katsella taloja ja nähdä ihmisten ikkunoista sisään? Miten tämä eroaa tallenteen ottamisesta? Eikö ikkuna oli julkinen objekti, osa talon julkisivua? Eikö julkisia asioita saa esimerkiksi valokuvata, kunhan ei julkaise valmiita kuvia vääristävässä yhteydessä?

Ikkuna on rajatapaus, rajaobjekti, eräänlainen aukko. Käsiteltävä varoen!

Jouluikkunaprojektissani minulle tärkeitä olivat myös joulun teologiset paradoksit ankeudesta ja juhlasta, syvimmästä pimeydestä ja äärimmäisestä valosta, yksittäisestä intiimistä tapahtumsta ja mullistavasta universaalista merkityksestä. On tärkeää, että “maailman pimeys” kattaa kuva-alasta paljon enemmän kuin ikkunasta tulviva valo.

Voin vakuuttaa, että tunsin sarjaa tehdessäni suurta hellyyttä niitä tavallisia pieniä ihmisiä kohtaan, jotka ovat sytyttäneet sähkökynttilänsä ja liimanneet tonttuja ikkunaan. Nyt on joulu – ja minä sanon sen kaikille!

Koko sarjan alkupiste on Charles Baudelairen “Ikkunat”-nimisessä proosarunossa, jonka luin ensimmäisen kerran yli kolmekymmentä vuotta sitten. Sen koommin se on aina värittänyt tapaa, jolla havainnoin asuintaloja pimeän aikaan.

“Se, minkä voi nähdä päivänvalossa, ei koskaan ole yhtä kiehtovaa kuin se, mitä on meneillään ikkunaruudun takana. Tuossa pimeässä kolossa elää elämäänsä itse elämä, uneksii ja kärsii itse elämä.”

Korttisarja on myytävänä at the Bokeh Shop. (Hinta 10 euroa, sis. postikulut.)

Liity postituslistalle