Der Steuermann

Der Steuermann
BOKEH#011
2021

Teksti Franz Kafka (“Der Steuermann”, 1920)
Muotoilu, ladonta, paino, sidonta ja valokuvan vedostus Antti Nylén

Lankasidottu vihko, 32 sivua
Sisus Svenskt Arkiv 80 g/m2
Esilehdet Folia Tonpapier (musta) 130 g/m2,
Kannet Fabriano Accademia 160 g/m2, Performa Brilliance 200 g/m2
Hopeagelatiinivedos (RC) 10 x 10 cm

15 x 13 cm

Editio 50 kpl

Der Steuermann on pieni taiteilijakirja, joka rakentuu Franz Kafkan (1883–1924) lyhyen proosatekstin ympärille. “Der Steuermann” on kirjoitettu vuonna 1920, mutta kuten suurin osa Kafkan teksteistä, se julkaistiin postuumisti, ja otsikko on toimittaja Max Brodin antama. Teksti on suomennettu nimellä “Perämies” (suom. Aarno Peromies, julkaistu ainakin kokoelmassa Keisarin viesti, Otava 1969).

Kafkan teksti on julkaisussa alkukielellä saksaksi. Se on ladottu korpus-kokoisista Futura-metallikirjakkeista ja painettu foliopainokoneella, hopeanvärisellä foliolla. Teos sisältää valokuvan, joka on tehty ilman kameraa, vedostamalla kinonegatiiviliuskasta valottuneen ja valottumattoman filmin raja. Vedokset ovat kaikki hieman erilaisia, samoin ompeleen kuvio; kuva on ommeltu mustaan esilehteen samalla hopealangalla, jolla vihkokin on sidottu.

Der Steuermann on pohjimmiltaan kirjallisuuden ylistys, ei muuta. Tämä lyhyt teksti oli minulle ratkaisevan tärkeä jossain teini-iän vaiheessa; se osoitti miten monimutkaisia ja merkityksellisiä asioita kirjallisuus voi tehdä yksinkertaisista sanoista.

Antti Nylén

Teoksen editio on 50 kappaletta, ja se julkaistaan ilman ISBN-numeroa. Kirja on myytävänä at the Bokeh Shop.

Liity postituslistalle