Kuoriutumattomat

Kuoriutumattomat
BOKEH#006
ISBN 978-952-69504-1-9
2021

Teksti Antti Nylén
Kuvat Martti Jämsä
Graafinen suunnittelu ja sidonta Antti Nylén ja Martti Jämsä

Lankasidottu vihko, 48 s.
Sisus Munken Lynx 170 g/m2, kuultopaperi 112 g/m2
Kansi Munken Pure 240 g/m2
Esilehdet olkipaperia
Suojapäällinen Munken Lynx 300 g/m2

Sisus ja päällinen lasertulostettu
Kaksitoista pigmenttivedosta, Hahnemühle FineArt Rice Paper 100 g/m2

250 x 200 x 10 mm

Edition of 100 copies

Kuoriutumattomat on kahden tekijän kirjamuotoinen teos, jossa ei ole pääasiaa. Teos sisältää tekstiä – lyhytproosaa, runoutta, esseistiikkaa, muistiinpanoja – ja kuvia – kaksitoista pigmenttivedosta kuvista, joissa on linnunmunia Forssan luontomuseon vanhasta oologisesta kokoelmasta.

Martti Jämsä ja Antti Nylén ovat tehneet kirjaa viiden vuoden ajan, ja projekti on nähnyt monia vaiheita. Alun perin Jorma Hinkan piti suunnitella teos, ja se piti painaa ja sitoa digipainossa, mutta koska kirjan koko hahmo alkoi radikaalisti irtautua alkuperäisestä ideasta ja suunnitelmasta, päätettiin kirja tehdä ilman graafista suunnittelijaa. Jämsä ja Nylén ovat sekä suunnitelleet että sitoneet käsillä olevan kirjan. Kuitenkin Hinkan aikanaan jo pitkälle viemä suunnittelu tuntuu vahvana myös julkaisun nykyhahmossa.

Kuoriutumattomat on epäilemättä taiteilijakirja, mutta se on myös tarkoitettu luettavaksi ja selattavaksi, tutkittavaksi. Ennen kaikkea Kuoriutumattomat on lintukirja, mutta itse lintu jää lukijan vastuulle; teoksesta se on poissa.

Nylénin teksti sisältää runsaan joukon aiheita, joista muodostuu orgaaninen kokonaisuus. Lajina on lähinnä muistiinpano. Tekstilaji itsessään vertautuu munaan, joka pitää sisällään jonkin laajemman olion potentiaalin. Jämsän kuvat säilyttävät vanhoihin hauraisiin objekteihin hienotunteisen fotograafisen etäisyyden ja pyrkivät kunnioittamaan niiden itseisarvoa tieteellisten mutta myös esteettisten arvostusten ohitse.

Julkaisun editio on 100 kappaletta. Kappaleet on numeroitu, ja jokainen kirja sisältää yhden höyhenen tai sulan. Suurin osa niistä on kerätty Helsingin kaduilta ja puistoista niiden vuosien aikana, kun kirja oli tekeillä. (Höyhenet on käsitelty pakastamalla.)

[Loppuunmyyty.]

Liity postituslistalle